Instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego elektrycznego
Opis
Instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego elektrycznego
Kocioł warzelny to popularny sprzęt stosowany w gastronomii służący głównie do przyrządzania potraw płynnych oraz mięs. Składa się z komory warzelnej, izolacji oraz regulatora temperatury. Dzięki równomiernemu rozkładaniu temperatury potrawy przyrządzane w kotle są podgrzewane w sposób jednolity, a możliwość ich przypalenia jest znikoma. Instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego elektrycznego określa czynniki niebezpieczne występujące przy obsłudze kotła, powinna być zatem zawieszona w widocznym miejscu przy stanowisku pracy. Tablica BHP uwzględnia również procedury serwisowania i konserwacji sprzętu.
Obsługując kocioł, pracownik narażony jest na poparzenie i porażenie prądem. Pracownicy muszą zatem posiadać środki ochrony osobistej, czyli czepki, fartuchy, rękawice i obuwie antypoślizgowe. Instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego elektrycznego wskazuje na sposób prowadzenia prac zgodnie z wytycznymi w kontekście bezpieczeństwa. Oferowany piktogram BHP ma format 24,5 cm x 35 cm.