Instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego węglowego
Opis
Instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego węglowego
Gastronomia jest branżą, w której stosuje się wiele ułatwień przyspieszających pracę. Należą do nich specjalistyczne maszyny i urządzenia stosowane w procesie przyrządzania posiłków. Gotowanie potraw płynnych odbywa się najczęściej w specjalnych kotłach, w których z powodzeniem można przygotować również potrawy mięsne i wędliny. Nie można zapominać o zawieszeniu w widocznym miejscu instrukcji BHP przy obsłudze kotła warzelnego węglowego, która klasyfikuje i określa czynniki niebezpieczne na stanowisku pracy. Tablica BHP wskazuje również na prawidłowy sposób użytkowania sprzętu.
Gotowanie w kotle związane jest z ryzykiem poparzenia gorącym tłuszczem lub na skutek kontaktu z nagrzana pokrywą. Pracownik zatem w trosce o swoje bezpieczeństwo powinien pamiętać o założeniu fartucha i rękawiczek. Musi również zaznajomić się z informacjami, które zawiera instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego węglowego. Znak BHP w prosty i zrozumiały sposób opisuje procedury związane z bezpiecznym przygotowaniem sprzętu do pracy oraz jego czyszczeniu po zakończeniu gotowania. Oferowany piktogram BHP ma format 24,5 cm x 35 cm.