Instrukcja BHP przy obsłudze kotłów warzelnych
Opis
Instrukcja BHP przy obsłudze kotłów warzelnych
W gastronomii bardzo popularne są różnego typu kotły warzelne. Wyróżnia się kotły parowe, elektryczne, gazowe i węglowe. Bez względu na rodzaj stosowanego urządzenia, w widocznym miejscu musi znajdować się instrukcja BHP przy obsłudze kotłów warzelnych, która w prosty i przejrzysty sposób wskazuje na prawidłowy sposób obsługi sprzętu. Znaki BHP dla gastronomii zawierają szereg niezbędnych informacji dla pracowników z zakresu prawidłowego postępowania z żywnością oraz maszynami.
Obsługa kotłów warzelnych wiąże się z ryzykiem poparzenia poprzez kontakt z gorącym tłuszczem lub płynem oraz na skutek dotknięcia nagrzanej pokrywy. Instrukcja BHP przy obsłudze kotłów warzelnych zawieszona w niewielkiej odległości od maszyny wpłynie na ograniczenie liczby wypadków i usterek na stanowisku pracy. Oferowany piktogram BHP powstał w oparciu o profesjonalną analizę ryzyka opracowaną przez organy nadzoru. Tablica BHP ma wymiar 24,5 cm x 35 cm.