Instrukcja BHP przy obsłudze urządzeń w zakładach gastronomicznych
Opis
Instrukcja BHP przy obsłudze urządzeń w zakładach gastronomicznych
Zakłady gastronomiczne znaczną część pracy opierają na specjalistycznych maszynach i urządzeniach, które ułatwiają i przyspieszają proces przygotowywania produktów spożywczych. Ważne jest zatem, aby w każdym przedsiębiorstwie znajdowała się instrukcja BHP przy obsłudze urządzeń w zakładach gastronomicznych, która określa prawidłowy sposób prac związanych z obsługą urządzeń i przetwarzaniem żywności. Tablice BHP dla gastronomii są wymagane przez organy nadzoru i tworzone na podstawie branżowych analiz ryzyka.
Najpopularniejsze urządzania w zakładach gastronomicznych to kotły warzelne, piece elektryczne i gazowe, piekarniki, patelnie elektryczne oraz frytkownice. Najczęstszą przyczyną wypadków jest porażenie prądem, poparzenie lub upadek na skutek pośliźnięcia się. Ważne jest zatem stosowanie odzieży ochronnej oraz zawieszenie tabliczek bezpieczeństwa w widocznym miejscu. Oferowana instrukcja BHP przy obsłudze urządzeń w zakładach gastronomicznych musi znajdować się w każdym pomieszczeniu, w którym obsługiwany jest specjalistyczny sprzęt gastronomiczny.