Instrukcja BHP w zakładach spożywczych
Opis
Instrukcja BHP w zakładach spożywczych
Zakłady spożywcze jako miejsca przetwórstwa i produkcji żywności podlegają surowym wytycznym w kontekście higieny oraz czystości. Przestrzeganie zasad zawartych w instrukcji BHP w zakładach spożywczych podlega weryfikacjom przez organy nadzoru. Tablica BHP powinna zatem znajdować się w widocznym dla wszystkich pracowników miejscu. Należy zadbać o dobry poziom znajomości zasad higieny wśród personelu oraz stosowanie środków ochrony osobistej, takich jak czepek, fartuch oraz obuwie antypoślizgowe.
Znaki BHP dla gastronomii zawierają szereg kluczowych informacji dla pracowników. Cały obszar każdego zakładu spożywczego powinien być oznakowany adekwatnie do wykonywanej pracy i obsługiwanych urządzeń. Instrukcja BHP w zakładach spożywczych wyznaczająca podstawowe zasady pracy powstała w oparciu o profesjonalne analizy dotyczące stanowisk pracy w sektorze spożywczym. Określa też kluczowe kwestie bezpieczeństwa w odniesieniu do obsługi maszyn i urządzeń. Oferowany piktogram BHP ma wymiar 24,5 cm x 35 cm.