Instrukcja BHP mycia i dezynfekcji jaj
Opis
Instrukcja BHP mycia i dezynfekcji jaj
Skutkiem złego przechowywania lub niewłaściwie przeprowadzonej dezynfekcji jaj może być narażenie klientów na zakażenie spowodowane pałeczkami salmonelli. Prawidłowy sposób przygotowania jaj do użycia w kuchni określa instrukcja BHP mycia i dezynfekcji jaj. Stosowanie opisanych na tablicy BHP wytycznych podlega kontrolom przez Państwowa Inspekcję Sanitarną.
Do najczęstszych metod dezynfekcji jaj zalicza się naświetlanie promieniowaniem UV, denaturację termiczną oraz dezynfekcję chemiczną. Tak przygotowane jaja można przechowywać w szafach chłodniczych, ułożone w czystych opakowaniach. Instrukcja BHP mycia i dezynfekcji jaj wskazuje na wytyczne, dotyczące konieczności odseparowani jaj od produktów gotowych oraz innej żywności. Zaniedbania w kwestii mycia i przechowywania jaj powodują zmianę ich zabarwienia, utratę masy, modyfikację smaku i zapachu. Oferowany piktogram BHP zawieszony w widocznym miejscu przyczyni się do przestrzegania surowych wytycznych obowiązujących personel zatrudniony w kuchni.