Instrukcja BHP wymiany tłuszczu i mycia patelni elektrycznej
Opis
Instrukcja BHP wymiany tłuszczu i mycia patelni elektrycznej
Gastronomiczne patelnie elektryczne to urządzenia wykonywane ze stali nierdzewnej, przeznaczone do smażenia lub duszenia potraw. Instrukcja BHP wymiany tłuszczu i mycia patelni elektrycznej wskazuje na szereg istotnych informacji dla pracowników. Zawieszając znak BHP w widocznym miejscu w niewielkiej odległości od urządzenia, można znacznie zminimalizować ryzyko usterki sprzętu i spowolnienia prac.
Czynności związane z czyszczeniem patelni elektrycznej wiążą się z ryzykiem poparzenia gorącym tłuszczem lub nagrzanymi elementami urządzenia. Ważne jest zatem, aby pracownicy zachowali niezbędne środki ostrożności. Instrukcja BHP wymiany tłuszczu i mycia patelni elektrycznej opisuje sposób prawidłowego przebiegu prac w kontekście bezpieczeństwa, zawiera informacje opracowane na podstawie specyfikacji technicznej sprzętu. Większość patelni wyposażonych jest w misy uchylne, pozwalające na bezpieczne zlanie zużytego oleju. Tablica BHP określa prawidłowy poziom płynu oraz optymalny czas jego użytkowania.