Instrukcja BHP przy domowym uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa
Opis
Domowy ubój i przetwórstwo mięsa – tablice BHP informacyjne
Hodując zwierzęta inwentarskie, należy dbać o przestrzeganie obowiązujących standardów prawnych i zasad sanitarnych. Względy etyczne dominują kwestie związane z ubojem, na co wskazuje instrukcja BHP przy domowym uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa. Stanowiskowy znak BHP powinien znajdować się w każdym pomieszczeniu inwentarskim w obszarze wytyczonym do uboju trzody. Hodowla zwierząt na własny użytek również podlega obowiązującym aktom prawnym
Instrukcja BHP uboju na własny użytek
Ubój gospodarczy wiąże się z tym, ze pozyskane mięso nie może trafić na sprzedaż. Instrukcja BHP przy domowym uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa wskazuje na konieczność powiadomienia odpowiednich służb weterynaryjnych przed dokonaniem uboju oraz określa wymagania dotyczące zwierząt przeznaczonych do uboju. Tablice BHP w rolnictwie określają również procedury postępowania z materiałem szczególnego ryzyka, czyli z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonymi do spożycia, które należy bezwzględnie zutylizować.