Instrukcja technologiczna postępowania z jajami stosowanymi do produkcji posiłków
Opis
Instrukcja technologiczna postępowania z jajami stosowanymi do produkcji posiłków
Jaja to produkt, którego przechowywanie oraz sposób mycia określają wymogi sanitarne. W każdej kuchni powinna zatem znajdować się instrukcja technologiczna postępowania z jajami stosowanymi do produkcji posiłków, co jest ważne w kontekście zapobiegania zakażenia salmonellą. Pracownicy powinni dokładnie zapoznać się z informacjami zawartymi na tablicy BHP przed przystąpieniem do pracy, ponieważ znajomość zasad przechowywania żywności wpływa na jakość serwowanych posiłków.
Jaja przed użyciem należy dokładnie umyć lub zdezynfekować. Czyste jaja należy umieścić w umytym pojemniku i odseparować od gotowych posiłków i innych produktów. Należy je przechowywać w szafie chłodniczej, która zapewnia optymalną temperaturę gwarantującą świeżość produktu. Instrukcja technologiczna postępowania z jajami stosowanymi do produkcji posiłków wskazuje na ryzyko wystąpienia bakterii powodujących zatrucia po spożyciu niewłaściwie przechowywanych jaj. Oferowany piktogram BHP powstał w zgodzie zobowiązującymi przemysł spożywczy wymogami sanitarnymi.