Instrukcja sanitarna zabezpieczenie piekarni przed szkodnikami
Opis
Instrukcja sanitarna zabezpieczenie piekarni przed szkodnikami
Pojawienie się szkodników w przedsiębiorstwach produkujących żywność jest przyczyną występowania ciał obcych w wyrobach oraz niesie ryzyko rozprzestrzeniania się chorób, bakterii, pleśni i grzybów. Z tego względu należy znać i stosować zasady bezpieczeństwa, które w prosty i przejrzysty sposób opisuje instrukcja sanitarna zabezpieczenie piekarni przed szkodnikami. Tabliczka bezpieczeństwa określa ryzyko pojawienia się szkodników magazynowych oraz wskazuje na sposób prawidłowego przechowywania żywności.
W profilaktyce stosowanej przeciwko szkodnikom powinno się często kontrolować miejsca przechowywania żywności. Należy dokładnie sprawdzać każdą dostawę towaru oraz korzystać z usług sprawdzonych hurtowników. Warto również założyć moskitiery w oknach oraz używać lamp owadobójczych. Instrukcja sanitarna zabezpieczenie piekarni przed szkodnikami wskazuje na konieczność stosowania zasady FIFO oraz szkolenia i nadzorowania personelu. Nasz piktogram BHP zawiera informacje oparte na profesjonalnej analizie ryzyka, jakie niesie występowanie szkodników magazynowych w gastronomii.